Boekbespreking; ORCHIDEEËN IN NOORD-NEDERLAND

Titel;                 Orchideeën in Noord-Nederland
Auteur;             Hans Dekker
Uitgeverij;         Koninklijke van Gorcum
ISBN;               978 9023 2542 70
Jaartal;             2015 september
Pagina’s;           124
Prijs;                 € 16,50

Auteur
Hans Dekker werkt vanaf zijn achttiende in de wereld van natuur en landschap. Hij heeft diverse publicaties over natuur op zijn naam staan waaronder Natura 2000 over 14 natuurgebieden in de provincie Drenthe en het boek Paarse Pracht wat hij met Albert Kerssies en Eric le Gras schreef over de heidelandschappen in Drenthe.
Op zoek naar wilde orchideeën reist hij door heel Europa, maar de orchideeën van Noord-Nederland hebben zijn grootste interesse.

Inhoud
Het zal voor veel mensen vreemd in de oren klinken dat er in Nederland orchideeën voorkomen. Deze parels van de natuur zoals de auteur ze noemt zijn bij velen onbekend en aan deze onwetendheid maakt dit boek op een mooie wijze een einde. Het hoofdbestanddeel van het boek beschrijft de 27 soorten die in Noord-Nederland voortkomen plus nog een zes die al langere tijd uit beeld zijn en daardoor als verdwenen soort te boek staan.

Deze beschrijvingen gaan over hun uiterlijk, hun vindplaats en wijze van verspreiden maar ook over de ontwikkeling van de soorten en de factoren die daarbij een rol spelen zoals milieuvervuiling, landbouw en dergelijke. De gebruikte foto’s zijn in ruime mate aanwezig en maakt dat iedere soort duidelijk te herkennen moet zijn als de lezer zelf op zoek gaat. Voor dit laatste doel is er een apart hoofdstuk gewijd aan waar en hoe men op zoek kan gaan naar orchideeën.
Naast deze beschrijvingen is er ook nog informatie over de biotopen ofwel de landschapstypen waarin deze orchideeën voorkomen en wordt in het kort beschreven wat orchideeën in feite zijn.
Qua schrijfstijl is het boek gemakkelijk toegankelijk. Oké er staat wel eens een vakterm in maar de stijl is vlot en duidelijk.

Tot slot
Een zeer informatief boek, voor liefhebbers van orchideeën een onmisbaar naslagwerk.
Eigenlijk vind ik dat dit boek een vervolg verdient en daarmee bedoel ik dat er een orchideeënboek van geheel Nederland zou mogen komen. Als zuiderling mis ik duidelijk ons deel van Nederland waar op sommige plaatsen zoals in Zuid-Limburg veel orchideeën voorkomen. Het publiek zal dit zeker kunnen waarderen.

U moet eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Volg ons of like ons!

© 2013 - 2021 Tuinboeken.com – All rights reserved.

Webdesign by 1place4ads.nl