René Pechère prijs 2017

De Nederlandstalige literaire prijs René Pechère 2017 werd op zaterdag 17 maart 2018 toegekend aan Anne Mieke Backer voor haar boek Er stond een Vrouw in de Tuin. De prijs bekroont tweejaarlijks een kwaliteitsvol in het Nederlands geschreven boek over tuinkunst en/of landschapsarchitectuur.

Er stond een vrouw in de tuin werd verkozen als laureaat uit de shortlist van vijf boeken. Andere boeken uit de shortlist waren: Het Pryeel van Zeeland, Tuingeschiedenis in Nederland II, Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2016 - Blauwe kamer Jaarboek en Zoeken naar de Heldere Lijn. Het werk van Anne Mieke Backer werd geprezen o.w.v. het feit dat het bakens verzet door het braakliggend terrein van de vrouw in de tuinkunst op gedegen wijze aan te snijden. Lees hieronder de toespraak van juryvoorzitter Herman van den Bossche ter gelegenheid van de prijs uitreiking:

Het hele persbericht kunt u hier nalezen; https://www.civa.brussels/nl/er-stond-een-vrouw-de-tuin-wint-nederlandstalige-rene-pechereprijs-2017

Nominaties Jan Wolkersprijs 2016 (2)

Maar liefst zestien Nederlandstalige natuurboeken staan op de longlist voor de Jan Wolkers Prijs 2016. Er werden in totaal 80 boeken ingezonden.
De longlist werd zondag bekendgemaakt bij Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Longlist Jan Wolkers Prijs 2016:

Botanische revolutie -Norbert Peeters - KNNV
Een kleine eetbare tuin - Madelon Oostwoud - KNNV
Vloeiend landschap - Peter de Ruyter - Bornmeer
In Krabbengang door kreeftenboeken - Alex Alsemgeest en Charles Fransen - Naturalis
Aap, Beer, Zebra - Henriette Boerendans - Gottmer
Het ruisen van de populieren - Wim Huijser en Henk Meeuwsen - Huijsen & Meeuwsen
Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Frans de Waal - Atlas Contact
De grutto - Albert Beintema - Atlas Contact
In de ban van het beest - Caspar Janssen - Atlas Contact
Dit is mijn hof - Chris de Stoop - De Bezige Bij
In de Putten - Dirk Draulans - Polis
De kleuren van het wad - Kester Freriks - Koninklijke van Gorcum
Filosofische wandelingen - Eric Brinckmann - KNNV
De vijfde dag - Frank Noë - Nieuw Amsterdam
Zoektocht naar het paradijs - Arita Baaijens - Atlas Contact
Vliegwerk - Matthias DePoorter - Atheneum-Polak & Van Gennep

Boekbespreking; GEMAKKELIJK FRUIT

Titel;                 Gemakkelijk fruit
Auteur;             Guy de Kinder
Uitgeverij;         Kosmos
ISBN;               9789021562803
Jaartal;             2016 mei
Pagina’s            128
Prijs;                 € 14,99

Auteur

Guy de Kinder is docent in het tuinbouwonderwijs en geeft les in fruitteelt en informatica. Hij schreef meerdere artikelen over plantenvermeerdering en de teelt van fruitgewassen. In 2015 verscheen van zijn hand in samenwerking met Luc Dedeene de groente- en fruitencyclopedie.

Inhoud

Het boek gemakkelijk fruit is een praktische gids voor iedereen die met (klein)fruit wil beginnen op zijn terras, balkon of in de tuin. Niet overdreven uitgebreid maar daardoor wel overzichtelijk en goed te begrijpen voor beginnende tuiniers.

De 20 soorten die hij beschrijft zijn gekozen omdat ze in Nederland en België gemakkelijk te telen zijn en gegarandeerd productief. Per soort wordt voldoende informatie gegeven over standplaats, plant- en teeltwijze, oogsten en bewaren. Daarnaast wordt in een overzichtelijk tabelletje een aantal rassen omschreven met hun belangrijkste eigenschappen.
Het boek is geïllustreerd met veel fotomateriaal dat in veel gevallen de tekst verduidelijkt en sowieso het boekje een vrolijke uitstraling geeft.
Een aardige toevoeging zijn de recepten die her en der in het boek staan vermeld en die vaak bruikbaar gevonden zullen worden.
De omslagen bevatten een planten- bloei en- oogstkalender en een snoeikalender die gemakkelijk te raadplegen zijn.

Tot slot

Een boek waarmee beginnende tuiniers goed aan de slag kunnen en die niet teveel specialistische informatie bevat en dat alles voor een zeer schappelijke prijs.

Boekbespreking; EEN MOESTUIN BEGINNEN

 

Titel;                 Een moestuin beginnen
Auteur;             Silke Kluth
Uitgeverij;         Kosmos
ISBN;               9789021561783
Jaartal;             2016 april
Pagina’s            176
Prijs;                 € 21,99

 

Auteur

Silke Kluth is een Duitstalige journaliste en redactrice met als specialiteit landbouwkundige onderwerpen en alles wat met moestuinieren van doen heeft.
Daarnaast is ze een fanatiek wandelaar, vaak in het Zwarte Woud en heeft ze als hobby en specialiteit de wereld van de insecten.

 

Inhoud

De moestuinboeken zijn de laatste jaren in ruime mate voorhanden. Het is dan ook knap als je in deze traditie iets kunt afleveren wat vernieuwend is. Deze vernieuwing zit hem dan vooral in de vormgeving van het boek die erg verfrissend is. De toegepaste teksten zijn telkens in meerdere kleuren en formaten. Je zou denken dat het boek daardoor rommelig of onrustig wordt maar niets is minder waar. Het geheel krijgt hierdoor een eigentijdse indruk en zal daardoor de jongeren zeker aanspreken.

De inhoud is chronologisch opgezet en dat is altijd gemakkelijk als het moet aansluiten bij de praktijk van alledag. Het begint in de lente en beschrijft zo tweemaal 4 seizoenen de moestuinactiviteiten. In deze twee jaar wordt gestart met eenvoudige moestuinperken die langzamerhand toenemen in moeilijkheidsgraad. Dit alles wordt in zeer leesbare stukjes tekst gezet waarbij een compliment aan de vertaalster Geeske Bouman van Scribent zeer op zijn plaats is. Door het uitgebreide register is het eenvoudig om zaken op te zoeken per onderwerp.

Door het hele boek heen wordt de tekst afgewisseld met vele foto’s en kleurrijke illustraties, soms bedoeld als uitleg bij de tekst en soms als verfraaiing. Ook deze afwisseling maakt het boek tot een prettig leesbaar boek.
De informatieve waarde van dit boek is daarnaast van een hoog gehalte voor een ‘beginners’-moestuinboek. Oké er bestaan boeken die meer gewassen beschrijven en nog dieper op zaken ingaan maar dit boek levert voor een beginnende moestuinier meer dan voldoende info voor een gedegen start. Per gewas of groente worden er vele aanbevelingen gedaan voor goede bruikbare soorten en vaak wordt in de tekst verwezen naar specialistische pagina’s voor als je meer wil weten. Naast de meest gangbare groenten is er ook ruim aandacht voor kruiden en voor de meest gebruikte fruitsoorten inclusief kleinfruit.
Verder worden er in ieder seizoen aanwijzingen gegeven voor als de startende moestuin op een terras of het balkon is gelegen.

 

Tot slot

Een verfrissend moestuinboek wat vormgeving betreft en wat de inhoud betreft biedt dit boek meer als de titel doet vermoeden. Meer dan voldoende informatie dus in een eigentijdse lay-out.

Boekbespreking; URBAN FARMING

 

Titel;                 Urban Farming
Auteur;             Hans en Nuno Clauzing
Uitgeverij;         Aerial Media Company
ISBN;               9789402600728
Jaartal;             2015 oktober
Pagina’s           192
Prijs;                 € 28,95

 

 

Auteurs

Vanaf 1995 werkt Hans Clauzing als zelfstandig fotograaf met als specialisatie en sterke kant groen en tuinen. Bladen als Groei & Bloei, Bloem & Plant, Tuin & Landschap en Home and Garden maken gebruik van zijn fotografeer- en schrijfkwaliteiten. Daarnaast verzorgt hij ook lezingen met deze beelden en geeft hij workshops botanische fotografie. Nuno Clauzing heeft als passie fotografie en vanaf 2014 is hij in de voersporen van zijn vader getreden en werkt hij vanuit zijn bedrijf Nuno Clauzing Photography.
Daarnaast is hij erg reislustig en liefhebber van de Verenigde Staten.

 

Inhoud

In dit boek staan een 25-tal voorbeelden van projecten die onder de noemer Urban Farming kunnen worden geschaard. Dat deze trend meer is dan de letterlijke vertaling stadslandbouw geeft het boek prachtig weer. De nadruk ligt op de visuele presentatie en de voorbeelden zijn afkomstig uit Nederland en België, New York en Engeland. Het boek is engelstalig en gezien de nadruk op de afbeeldingen hoeft dit geen belemmering te zijn.
De foto’s geven een goed beeld van de locaties, vaak braakliggende gronden of daktuinen die zijn omgetoverd tot groene oases waar groenten, fruit en bloemen worden geteeld en waartussen soms wat kleinvee scharrelt. De plaatjes hiervan zijn oogstrelend en al bladerend en kijkend komt het enthousiasme waarmee op deze plaatsen wordt gewerkt vanzelf bij de ‘lezer’ binnen.

In het boek wordt ook duidelijk dat er veel variatie is in de achtergronden of de doelstellingen van dergelijke projecten. Sommigen werken vanuit een ideaal en hebben hoofdzakelijk de eigen deelnemers of de lokale consument als afzetmarkt, anderen zijn meer commercieel en werken ook voor winkels en horeca. In alle gevallen zijn het wel sociale ontmoetingsplaatsen waar wordt samengewerkt aan een groen doel en waar individuen maar ook diverse culturen elkaar ontmoeten. Ook dit aspect komt goed in beeld.

Het boek bevat natuurlijk slechts een deel van die projecten die er wereldwijd zijn. De innovatieve projecten met bijvoorbeeld LED verlichting en stapelbare groeiplaatsen, toch ook een stevige stroming binnen de stadslandbouw komt helaas niet aan bod. Mogelijk kan een deel twee hier meer aandacht aan besteden en ook voorbeelden uit andere werelddelen laten zien.

 

Tot slot

Een erg mooi boek die de laatste trend van de stadslandbouw duidelijk in beeld brengt en die voor vele lezers inspirerend zal werken. Ik vermoed en hoop dat het fenomeen stadslandbouw nog in de kinderschoenen staat en dat er nog vele ontwikkelingen aan kunnen worden toegevoegd zodat we later kunnen zeggen aan de hand van dit boek…..zo begon het weet je nog.

Volg ons of like ons!

Copyright © 2013-2015 Tuinboeken.com. All Rights Reserved.

Webdesign by 1place4ads.nl