Praktisch Handboek Voedselbossen

€ 49.95
 Terug naar: Planten en voeding - gezondheid

Auteur; Crawford, Martin
Jaartal; 2018
harde kaft, gebonden
384 pagina's
uitgeverij; Schildpad Boeken
ISBN; 9789077463352
nieuw boek

In Praktisch Handboek Voedselbossen staat alles wat je moet weten, ongeacht of je een kleinere bostuin wilt aanleggen in je achtertuin of een voedselbos tot ontwikkeling wilt brengen op een groot stuk grond.
Volgens Martin Crawford heb je voor een 'echt' voedselbos, met in de hoogste groeilaag ook bomen van meer dan 10m hoog, minimaal ca. 1000m2 nodig.
Met minder grond kun je deze groeilaag weglaten en bestaat de kruinlaag uit lagere bomen, je zult dan meer energie moeten besteden aan plaagbeheersing en onderhoud.

Aspecten die van belang zijn voor dit complexe zichzelf in stand houdende systeem;  het werken met gewassen van diverse hoogtes, het werken met voornamelijk doorlevende gewassen (in tegenstelling tot de gangbare eenjarige voedselteelt), het ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk tot geen externe bemestingsbronnen nodig zijn, het ervoor zorgen dat er gedurende het gehele groeiseizoen voldoende voedselbronnen zijn voor vogels, insecten en kleine dieren die als plaagbestrijders kunnen fungeren, het ervoor zorgen dat het ontwerp zodanig is dat alles elkaar zoveel mogelijk versterkt, en er zo weinig mogelijk onderhoud nodig is.

Als je de samenhang tussen alle in het boek behandelde aspecten eenmaal doorgrondt, heb je voldoende aanknopingspunten om het betreffende terrein te observeren en kun je vervolgens je eigen unieke invulling geven aan je ontwerp.

Het boek bevat onder meer adviezen over planning, ontwerp, aanplant en onderhoud, een grote hoeveelheid lijsten, en plantbeschrijvingen van ruim 450 bomen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, wortelgewassen, klimmers en eenjarigen – vrijwel allemaal eetbaar en een (hoogwaardige) verrijking van het menu met tal van onbekende smaken.