gardenista

 

Gardenista is hét groenfestival in Nederland. Het 5-daagse festival biedt tuinontwerpers, bloemarrangeurs, hoveniers, kwekers, moestuinierders maar ook studenten, hobbyisten, kunstenaars en cateraars een podium waar ‘Leven in het Groen’ centraal staat. Ben je ín voor een dagje waar al jouw ‘groen’ zintuigen geprikkeld worden? Kom dan naar Gardenista van 25 tot en met 29 mei 2022.

Het festival vindt plaats op de historische buitenplaats ‘Den Alerdinck’ in Laag Zuthem vlakbij Zwolle. Het sfeervolle landgoed biedt volop ruimte om -rekening houdend met de RIVM richtlijnen- een spraakmakend festival te organiseren.

Ook wij zullen daar aanwezig zijn met een ruime hoeveelheid overheerlijke boeken.

Voor meer info kijk dan op; https://gardenista.nl?utm_source=online&utm_medium=Exposanten&utm_campaign=gardenista

Hans Mulder heeft de Jan Wolkers Prijs 2021 gewonnen, de prijs voor het beste natuurboek. De ontdekking van de natuur, met verhalen over 400 jaar natuurhistorische wetenschap.

 

De winnaar werd zondagochtend 24 oktober bekendgemaakt in radioprogramma Vroege Vogels, voor deze gelegenheid uitgezonden vanuit de Hortus botanicus Leiden.
Hans Mulder is conservator natuurhistorische collecties van de Universiteit van Amsterdam. In zijn boek, dat hij schreef toen Mulder wegens corona en een verbouwing van de Artis Bibliotheek weinig omhanden had, beschrijft hij hoe de mens tussen 1500 en 1900 de natuur ontdekte.

De jury, bestaande uit weduwe van de naamgever Karina Wolkers, Daniel Gulpers (Vroege Vogels), Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds) en Volkskrant-journalist Jean-Pierre Geelen, sprak van „een nieuwe klassieker”.
In twintig verhalen beschrijft Mulder hoe de kijk op de natuur in de wereld door de eeuwen heen is veranderd.
Mulder blijkt daarbij een „rasverteller” aldus de jury, „schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden – geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten.”

De shortlist voor de Jan Wolkersprijs bestond uit onderstaande 5 boektitels;
De onderwereld van de tuin (auteur: Romke van de Kaa), Biografie van een vlieg (Jaap Robben en Paul Faassen), Terra Ultima (Raoul Deleo), De poel (Pauline de Bok) en De ontdekking van de natuur (Hans Mulder).
Deze shortlist werd gekozen uit meer dan 130 ingezonden boeken, die zijn verschenen tussen 1 juni 2020 en 1 juni 2021: veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans.

De winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor ‘het beste natuurboek van het jaar’ is Valerie Trouet geworden met het boek 'Wat bomen ons vertellen'.

"Trouet is een kundig auteur die de lezer als een enthousiaste gids bij de hand neemt en met nieuwe ogen leert kijken", zegt juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar. "Die gids schuwt de eigen mening over een aantal hoogst actuele, zeer nijpende kwesties bepaald niet, en weet die vaardig en overtuigend onder woorden te brengen. Wie dat kan, met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is niet alleen een begaafd auteur, maar ook een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient."
Meer info over het boek Wat bomen ons vertellen


Twintig natuurboeken die hieronder staan vermeld, streden om de eerste plaats in deze verkiezing.

Voor de prijs, een samenwerking tussen de Volkskrant, Wereld Natuurfonds en het radio-programma Vroege Vogels (BNNVARA), waren meer dan 130 natuurboeken ingezonden.
De uitreiking heeft plaats gevonden op zondag 18 oktober in een uitzending van Vroege Vogels op NPORadio 1.

DE LONGLIST BESTAAT UIT DE VOLGENDE BOEKEN:

Het geheim van de schildpad – David van Bodegom
Insectenrijk – Aglaia Bouma
Berichten uit de vallei – Stefan Brijs
Stadsflora van de lage landen – Ton Denters
Rottumerplaat – Barwolt Ebbinge
Onvoldoende liefdesbrieven – Tijs Goldschmidt
Oerstoer – Tialda Hoogeveen
Gevaarlijk spel – Piet J. van den Hout
Hoogvenen – André Jansen & Ab Grootjans
Caspar loopt – Caspar Janssen
Kaaistoep – KNNV Afdeling Tilburg
Paarden vliegen businessclass – Olaf Koens
Veldwerk – Jan Kleefstra & Christiaan Kuitwaard
Overstekend wild – Herman Leenders
Is natuur links? – Dik van der Meulen
Het grote reptielenboek – Sterrin Smalbrugge
Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet
Wat zingt daar?– Dick de Vos
De Turkse tortel – Hay Wijnhoven
Te hooi en te gras – Gerrit-Jan Zwier

De Jan Wolkersprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een auteursportret gemaakt door Siegfried Woldhek.
Hij wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Simon van der Geest, Remco Daalder en Marente de Moor.
In 2017 ontving schrijver Koos van Zomeren een oeuvreprijs.

De jury van de Jan Wolkersprijs bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).

De Nederlandstalige literaire prijs René Pechère 2017 werd op zaterdag 17 maart 2018 toegekend aan Anne Mieke Backer voor haar boek Er stond een Vrouw in de Tuin. De prijs bekroont tweejaarlijks een kwaliteitsvol in het Nederlands geschreven boek over tuinkunst en/of landschapsarchitectuur.

Er stond een vrouw in de tuin werd verkozen als laureaat uit de shortlist van vijf boeken. Andere boeken uit de shortlist waren: Het Pryeel van Zeeland, Tuingeschiedenis in Nederland II, Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2016 - Blauwe kamer Jaarboek en Zoeken naar de Heldere Lijn. Het werk van Anne Mieke Backer werd geprezen o.w.v. het feit dat het bakens verzet door het braakliggend terrein van de vrouw in de tuinkunst op gedegen wijze aan te snijden. Lees hieronder de toespraak van juryvoorzitter Herman van den Bossche ter gelegenheid van de prijs uitreiking:

Het hele persbericht kunt u hier nalezen; https://www.civa.brussels/nl/er-stond-een-vrouw-de-tuin-wint-nederlandstalige-rene-pechereprijs-2017

Maar liefst zestien Nederlandstalige natuurboeken staan op de longlist voor de Jan Wolkers Prijs 2016. Er werden in totaal 80 boeken ingezonden.
De longlist werd zondag bekendgemaakt bij Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Longlist Jan Wolkers Prijs 2016:

Botanische revolutie -Norbert Peeters - KNNV
Een kleine eetbare tuin - Madelon Oostwoud - KNNV
Vloeiend landschap - Peter de Ruyter - Bornmeer
In Krabbengang door kreeftenboeken - Alex Alsemgeest en Charles Fransen - Naturalis
Aap, Beer, Zebra - Henriette Boerendans - Gottmer
Het ruisen van de populieren - Wim Huijser en Henk Meeuwsen - Huijsen & Meeuwsen
Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Frans de Waal - Atlas Contact
De grutto - Albert Beintema - Atlas Contact
In de ban van het beest - Caspar Janssen - Atlas Contact
Dit is mijn hof - Chris de Stoop - De Bezige Bij
In de Putten - Dirk Draulans - Polis
De kleuren van het wad - Kester Freriks - Koninklijke van Gorcum
Filosofische wandelingen - Eric Brinckmann - KNNV
De vijfde dag - Frank Noë - Nieuw Amsterdam
Zoektocht naar het paradijs - Arita Baaijens - Atlas Contact
Vliegwerk - Matthias DePoorter - Atheneum-Polak & Van Gennep